خانواده آسمانی
  • 3753
  • 136 مرتبه
مثل قاب خاتم (چند تمثیل خانوادگی)

مثل قاب خاتم (چند تمثیل خانوادگی)

1399/03/31 10:03:11 ب.ظ

میوه‌های قدیمی، میوه‌های امروزی

میوه‌ها، طعم و عطر گذشته خود را ندارند.

آن‌وقت‌ها یک خیار سبز را اگر پوست می‌گرفتی، عطر و بوی آن‌همه جا می‌پیچید. امروز ولی اگر از کنار خرمنی از خیارهای پوست گرفته هم بگذری انگارنه‌انگار، چرا؟ چرا میوه‌های امروز و دیروز این‌همه باهم فرق و توفیر و تفاوت دارند؟

چون میوه‌های دیروز به‌طور طبیعی به عمل می‌آمدند و همان بالای درخت یا روی بوته و زیر آفتاب رسیده و سپس چیده می‌شدند ولی میوه‌های امروز، کال و خام چیده و با ضرب‌وزور سردخانه‌ها، گرمخانه‌ها، گلخانه‌ها و مواد شیمیایی رسیده و پخته می‌شوند به همین خاطر طعم و عطر خوشی ندارند؛ هرچند شکل شکیلی داشته و براق و درشت و خوش‌رنگ و لعاب‌اند.

حکایت نیازها و غرایز آدمی هم همین است. این غرایز اگر به‌صورت طبیعی که همان ازدواج سالم باشد تأمین و ارضا نشود، نه‌تنها لذت خاص خود را نخواهد داشت بلکه همواره توأم با استرس‌ها و اضطراب‌ها و دل‌آشوبی‌هاست و آفات و آسیب‌های فراوانی هم در پی خواهد داشت. کسانی که غرایز خود را به‌طور طبیعی ارضا و اطفا نکرده باشند، بالأخره دیر یا زود پا به عرصه زندگی می‌نهند ولی به‌هیچ‌روی، نشاط و شادابی لازم را نمی‌یابند. دقیقاً مثل یک نهر آب که با یک شتاب به سمت مزرعه‌ای در حرکت باشد ولی در بین راه، ترک‌ها، شکاف‌ها و یا جوی‌های فرعی، هرکدام قدری و قسمتی از آب را به سمت خود کشیده و تلف سازند. حال، چنین آبی یا به باغ و مزرعه راه نمی‌یابد یا چنان اندک و بی‌رمق خواهد بود که توان سیراب کردن و شاداب نمودن تمامی باغ را نخواهد داشت.


بدون گریم

بازیگرها با گریم خیلی متفاوت می‌شوند؛ گاه چنان چهره پاک و معصومی به خود می‌گیرند که مپرس. دیگران هم همین‌طورند؛ راحت می‌توانند خود را گریم کرده و دیگران را به بازی بگیرند. دوران خواستگاری، دوران نقاب و گریم است. آدم‌ها معمولاً دو چهره دارند و مهم، چهره دیگر آن‌هاست که بیشتر هم در حالت عصبانیت خود را نشان می‌دهد.

قالی‌ها را ببین! مهم‌تر از روی آن‌ها پشت آن‌هاست و پشت آن‌هاست که قیمت آن‌ها را مشخص می‌کند. کسانی که می‌خواهند قالی بخرند قبل از این‌که به نقش و نگار آن نگاه کنند پشت آن را نگاه می‌کنند که چند گره بوده و چینش گره‌ها چگونه است.

انسان‌ها هم مثل قالی می‌مانند؛ دو چهره دارند و چهره دیگرشان مهم است که آن در دوران نامزدی (دوره شناخت) اگر کمی به طول بینجامد خود را به‌خوبی نشان می‌دهد. به همین خاطر زمان در دوران نامزدی خیلی مهم است چون فرصتی مناسب برای تشخیص روی دیگر آدم‌هاست و این دوران، دورانی است که جور دیگر باید دید.

و جور دیگر دیدن این است که هر نقطه منفی که از طرف مقابل دیده می‌شود باید ضرب کرد و دوچندان دید؛ چراکه در چنین شرایطی آدم‌ها می‌کوشند خود را قایم و پنهان کنند و آنچه از آدم‌ها دیده می‌شود خیلی کمتر از آن چیزی است که دیده نمی‌شود.

دقیقاً مثل قطعه یخی که در لیوان یا پارچ آب باشد، آنچه بالاست و در بیرون آب‌دیده می‌شود، یک‌سوم است اما دوسوم آن زیرآب خواهد بود. پس اگر در این دوران‌دیده شد که کسی اهل سیگار است، نخ سیگار را باید سرنخ چیزهای دیگر دید.


شناگر توانا

وقتی در یک استخر زلال می‌توانی شناور و شناگر باشی که از لبه استخر برکنده و جدا شوی، وگرنه تا چسبیده به لبه استخر باشی یا کسی از پشت تو را محکم گرفته باشد، نمی‌توانی در آب شنا کنی و لذتی ببری.

زندگی هم همین‌طور است؛ کسانی می‌توانند در آن شناور بوده و شناگر خوبی باشند که از وضعیت و گذشته‌ای که داشته‌اند برکنده و دل کنده‌شده و به استقلال لازم رسیده باشند، چون در ازدواج، استقلال شرط است، چه استقلال عاطفی و چه فکری و چه عملی. استقلال عاطفی یعنی اگر کسی از پدر، مادر، برادر، خواهر و یا خانواده و یا شهر و دیار خود جدا شد، افسرده نشود. استقلال فکری هم همین‌طور، یعنی هر دو زوج باید راحت و بدون تکیه و اتکا به دیگران مثل پدر، مادر و خانواده‌های خود بتوانند تصمیم‌گیری کنند. استقلال عملی هم شرط است، یعنی وقتی می‌خواهند کاری انجام بدهند، جرئت و عرضه آن را داشته باشند و نترسند.


عکس و قاب

قاب و تصویر باید با یکدیگر متناسب باشند؛ هیچ‌وقت، هیچ‌کس و هیچ آدم عاقلی یک نقاشی کودکانه را در یک قاب گران‌بها مثل قاب خاتم قرار نمی‌دهد چون هیچ تناسبی در میان نیست و برای یکدیگر وصله ناجورند و همین‌طور باید قاب، بزرگ‌تر از تصویر باشد.

زن و شوهر هم چون قاب و تصویر می‌مانند؛ اگر شوهر امتیازاتی دارد، همسر هم باید امتیازاتی داشته باشد؛ البته امتیازات شوهر باید بیشتر باشد، چون شوهر مثل قاب و همسر مثل تصویر است.

و البته زن و شوهر می‌توانند در امتیازات، همسان یکدیگر هم باشند. همان‌طور که قاب و تصویر هردو می‌توانند دقیقاً به یک اندازه باشند مثل پاره‌ای قاب و تصویرها که این گونه‌اند.

اما این‌گونه هم نباید باشد که تصویر از قاب بیرون بزند، یعنی امتیازات زن بیش از امتیازات مرد باشد، چراکه این امر ممکن است ناسازگاری‌هایی را در پی داشته باشد.


کنار لباس‌های تمیز

خانم‌ها لباس‌های شسته، تمیز و پاک را اتو کرده و تا زده و کنار هم می‌چینند و لباس‌های کثیف را هم کنار هم اما لباس‌های کثیف و تمیز را هیچ‌گاه کنار هم قرار نمی‌دهند.

هندسه عالم هم همین‌طور است. خداوند در قرآن می‌فرماید «الخبیثات للخبیثین... الطیبات للطیبین» (نور، 26) پس اگر کسی پاک باشد کنار انسان پاکی مثل خودش قرار می‌گیرد و اگر کسی ناپاک شد، کنار انسان ناپاکی مثل خودش قرار خواهد گرفت. بر این اساس هرکس همسر پاک می‌خواهد باید در پاکی و طهارت خود بکوشد. پس تنها شرط، پاک شدن خود است؛ چراکه وقتی پاک شدیم با پاکان جوش می‌خوریم و وقتی ناپاک شدیم، ناپاکان در چشم ما جلوه می‌کنند.


رادیاتور نباشید

در رادیاتور ماشین لوله‌ها پیچ‌وخم‌های زیادی وجود دارد چرا؟ برای این‌که آب جوش از این طریق سرد شود.

پیچ‌وخم‌هایی که خانواده‌ها قبل از ازدواج برای طرف مقابل ایجاد می‌کنند متأسفانه یک حالت رادیاتوری پیدا می‌کنند یعنی حرارت و عشق و علاقه طرف مقابل را پس از ازدواج به سردی می‌کشاند و چنین برخوردهایی پس از ازدواج موجبات سردی روابط را فراهم خواهند ساخت.

به خاطر همین پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) فرمودند «خیر النکاح ایسره؛ بهترین وصلت‌ها و ازدواج‌ها آسان‌ترین آن است. (نهج الفصاحه، ص 47، ح 1507)» و این یعنی پیچ‌وخم ممنوع. یادمان باشد دلسوزی خوب است اما دل سوزاندن هم به همان اندازه بد است. باید هرچه دین گفت انسان ملاک قرار دهد نه هرچه دیگران می‌گویند.


شیشه عطر

عطر را توی کوزه یا ظرف سفال نمی‌ریزند. جای عطر، شیشه است و نه هر شیشه‌ای، شیشه‌هایی شیک و شکیل و گاهی وقت‌ها این شیشه‌ها آن‌قدر زیبا و شکیل هستند که وقتی از عطر هم خالی می‌شوند، آن‌ها را دور نمی‌اندازند بلکه در بوفه‌های منزل نگه می‌دارند.

زن هم مثل عطر می‌ماند؛ زن، عطر زندگی است و رایحه خوشی را از خود به‌جا می‌گذارد و طبیعت چنین وجودی با وضعیت ظاهری خود باید متناسب باشد؛ یعنی ظاهر او و ظاهر زندگی او باید مثل شیشه عطر باشد.

و این حقیقتی است که در روایات هم به آن اشاره شده است.

متأسفانه امروزه آن‌هایی که از ایمان و باور فرسنگ‌ها دورند به این جنس روایات نزدیک‌تر بوده و آن‌ها را بیشتر عمل کرده و به کار می‌بندند.

منبع: ماهنامه خانه خوبان

اخبار مرتبط