اسلام در روش تربیتی خود؛ انسانها را به الگوها و نمونههایی برتر توجه میدهد.
درواقع تأثیر الگوها در ساختهشدن فرد و جامعه بر کسی پوشیده نیست و هر خانوادهای که میتواند برای ایجاد آرامش و موفقیت در زندگی به این الگوها و نمونهها توجه ویژه داشته باشد؛ که یک نمونه از خانوادهای برتر در قرآن خاندان حضرت ابراهیم (علیهالسلام) است.
خداوند در آیه 33 و 34 سوره مبارکه آلعمران به برگزیده بودن این خاندان اشاره فرموده است.
«انّ الله اصطفی آدم و نوحا و آل ابراهیم و آل عمران علی العالمین * ذریه بعضها من بعض و الله سمیع علیم»
خداوند آدم ابوالبشر و نوح آل ابراهیم و آل عمران را بر جهانیان برتری داد. خاندان و دودمانی که برخی از برخی دیگر نشئت گرفته و باهم دارای پیوند و ارتباط بودند و خداوند شنوای دانا است.
و در آیه 72 سوره مبارکه انبیاء «و وهبنا له اسحق و یعقوب نافله و کلاً جعلنا صالحین»
به یکی از مهمترین مواهب خدا به ابراهیم (علیهالسلام) که داشتن فرزندی صالح و نسلی برومند و شایسته است اشاره کرده و میفرماید: ما به او اسحاق را بخشیدیم و یعقوب فرزند اسحاق را به او افزودیم و همه آنها را مردانی صالح و شایسته و مفید قرار دادیم.
یک نمونه دیگر از خانوادههای برتر در قرآن کریم خاندان حضرت مریم (سلاماللهعلیها) است که قرآن از این خاندان به عنوان آل عمران یاد میکند.
حضرت مریم و پدر و مادرش یکی از خانوادهای برگزیده و برتر به جهانیان معرفی شدهاند. آن حضرت دستپرورده مادری است که طبق آیه 35 سوره مبارکه آلعمران
«اذ قالت امرات عمران ربانی نذرت لک ما فی بطنی محررا فتقبل منی آنک انت السمیع العلیم»
فرزند خود را به پناه خدا سپرد و خدمتگزار صومعه قرار داد. پس پروردگارش او را با حسن قبول پذیرا شد و او را به تربیتی نیکو پرورش داد.
و مادر فرزندی است که خداوند بشارت داد که در دنیا و آخرت آبرومند و از مقربان درگاه خداوند باشد و با خلق در گهواره سخن گوید «اذ قالت الملائکه یا مریم ان الله یبشرک بکلمه منه اسمه المسیح عیسی ابن مریم وجیها فی الدنیا و الاخره و من المقربین * و یکلم الناس فی المهد و کهلا و من الصالحین» (آلعمران/45-44)