حریر حیا
  • 3671
  • 279 مرتبه
فقه و زندگی

فقه و زندگی

1398/06/31 01:54:45 ب.ظ

سامان درحالی‌که موهای خود را با دقت سشوار می‌کرد و سعی می‌کرد آن‌ها را با ژل کتیرا به شکلی ویژه‌ای درآورد با صدای بلند با پدر صحبت می‌کرد: بابا من برای مجلس فردا لباس ندارم اگر پول بدین امشب با دوستم میرم خرید.

پدر: پسرم تصمیم گرفته‌ای که چی بخری؟

سامان: بله باباجون، تن یکی از همکلاسی‌هایم یک لباس (تی‌شرت) دیدم که خیلی جالب بود. آدرس محل خریدشو ازش گرفتم.

پدر: اگر لازم می‌دونی همراهت بیام بابا؟

سامان: نه خیلی ممنون، با بچه‌ها می‌ریم!

پدر: من مطمئنم که پسرم در خرید لباسش مسائل لازم رو رعایت می‌کنه.

سامان: باباجون با اجازه تون، این دفعه می‌خوام لباس متفاوتی بخرم!

پدر: منظورت چه تفاوتیه؟

سامان: از همونایی که همکلاسی‌هام می پوشن. آخه حالا مدلای خیلی قشنگی اومده. اون فروشگاه که گفتم جنس‌های اون ور آبی میاره هم دوختش شیکه هم‌رنگ و مدلش!

پدر: بابا جون بهتر نیست از همون فروشگاه همیشگی بخری که هم آشناست و هم مدلاش سبک نیست؟

سامان: مگه این‌که گفتم چه اشکالی داره؟ خیلی از بچه‌ها لباسای خارجی مدل روز می‌پوشن، ما هنوزم...

پدر: باباجون! لباس مدل روز پوشیدن اشکالی نداره ولی بعضی از لباسای تصویردار خارجی یا کلماتی که روی اونا نوشته‌شده با اهدافی وارد می‌شه و بعضاً برای ترویج فرهنگیه که با عقاید ما و پسر مسلمان و خوب من جور درنمیاد. منظورم از دونستن مسائل لازم ایناست. نه شیک و مدل روز بودن لباس.

سامان: بزرگ‌ترها همیشه یه بهونه ای برامون میارن تا حرف خودشون رو ثابت کنن. حالا چند تا کلمه خارجی و یک عکس روی لباس و یا مدل موی... چه اشکالی داره. گیر می دین‌ها!

پدر: نه پسرم بحث گیر دادن نیست. بعضی از این لباسا، گیر دارن. همونایی که حرفی یا نشانه‌ای مخالف عقیدهٔ تو رو ترویج می‌کنند. میدونم خودتم موافق اونا نیستی بابا!

سامان: اون که آره، ولی دلم می خواد بدونم چرا باید این کارو بکنن اونم روی لباس؟

پدر و سامان ضمن صحبت کردن وارد حال می‌شوند. محدثه که در آشپزخانه به مادر کمک می‌کرد و همه حرف‌های آن‌ها را می‌شنید جلو آمد و گفت: باباجون دوس دارم توضیحات بیشتری دراین‌باره بدین و آگه اشکال نداره منم گوش بدم.

پدر گفت: نه‌تنها اشکالی نداره، بلکه ما هم دوس داریم نظرات شما رو بشنویم. میگم مگه ما دشمن رو بشناسیم برنامه‌ها و هدف‌های اونو بدونیم باید نسبت به اون و عملکردش اعلام برائت جدی داشته باشیم و هر طور که ممکنه باهاش مقابله کنیم اما دشمن راه فرهنگ و اهداف خودشو مزورانه و تحت پوشش عکس‌ها و مدها تبلیغ و القا می کنه و اگر جامعه‌ای عوامل سلامت موندن خودشو آماده نکرده باشه ناخواسته آسیب می بینه.

در قرآن خیلی به کلمهٔ «تقوا» برمی‌خوریم که یک مفهوم آن خویشتن‌داری و پرهیزه آگه از همون اول از بعضی چیزا «پرهیز» کنیم دچار زحمت و مشکلات بعدی نمی شیم که هم هزینه و هم وقت زیادی می بره!

دشمنا، این لباس‌ها و مدها رو تبدیل به یک رسانه کردن، رسانه‌ای که می خواد سلیقه‌ها و عقاید اسلامی ما رو تحت تصرف خودش در بیاره! دشمن می دونه که به‌صورت مستقیم نمی تونه در اراده جوونای ما نفوذ کنه و به اهدافش برسه، پس با تغییر علاقه‌ها و سلیقه‌ها به‌وسیلهٔ مدلای لباس و مو و حتی غذا، می خواد بستری برای نفوذ فرهنگ خودش آماده کنه و ما رو از فرهنگ غنی و اصیل اسلامی که خداوند اون رو مطابق فطرت بشری قرار داده دور کنه. در این میان خیلی از جوونا، بدون توجه به اهداف دشمن، خودشونو شبیه اونا می کنن. برای همین به تقوا و پرهیز اشاره کردم. من می دونم آگه پسر عزیزم به این مسئله دقت کنه هیچ‌وقت خودشو شبیه کفار و شبیه دشمنای دین و عقیدهٔ خودش نمی کنه، مگه نه؟ سامان: معلومه باباجون! من هیچ‌وقت نمی خوام مثل اونا باشم ولی راستش به این چیزا خیلی توجه نکرده بودم، در این هنگام محدثه گفت: حالا که صحبت به این چیزا رسید آگه اجازه بدین منم چند تا از پاسخ‌های علما رو در همین زمینه بخونم ولی وقت داداش گلمو زیاد نمی‌گیرم که به خریدش برسه. سامان: به شرطی که ده دقیقه بیشتر طول نکشه، ها! چون با دوستم قرار دارم.


استفتائات

پرسش 1373-آیا پوشیدن لباس‌هایی که بر روی آن‌ها حروف و تصاویر خارجی چاپ‌شده جایز است و آیا استفاده از این لباس‌ها ترویج فرهنگ غربی محسوب می‌شود؟

پاسخ: اگر مفاسد اجتماعی نداشته باشند، پوشیدن آن‌ها اشکال ندارد و اما این‌که ترویج فرهنگ غربی و معارض بافرهنگ اسلامی محسوب می‌شود یا خیر موکول به نظر عرف است.


پرسش 1374-امروز واردکردن لباس‌های خارجی و خریدوفروش و استفاده از آن‌ها در شهرها متداول شده است. با توجه به افزایش تهاجم فرهنگی غرب نسبت، به انقلاب اسلامی، این کار چه حکمی دارد؟

پاسخ: واردات، خرید فروش و استفاده از آن‌ها به دلیل این‌که از کشورهای غیر اسلامی واردشده‌اند، اشکال ندارد، ولی آنچه پوشیدن آن با عفت و اخلاق اسلامی منافات داشته باشد و یا ترویج فرهنگ غربی که دشمن فرهنگ اسلامی است محسوب شود. واردات، خریدوفروش و پوشیدن آن جایز نیست و در این مورد باید به مسئولان مربوط مراجعه شود تا از آن جلوگیری کنند.


پرسش 1375- تقلید از مدهای غربی در کوتاه کردن مو چه حکمی دارد؟

پاسخ: معیارهای حرمت در این موارد، شبیه شدن به دشمنان اسلام و ترویج فرهنگ آن‌هاست و این موضوع با توجه به کشورها و زمان‌ها و اشخاص مختلف فرق می‌کند و این امر مختص به غرب هم نمی‌باشد.

 

رساله اجوبه الاستفتائات

حضرت آیت‌الله‌العظمی حاج سید علی خامنه‌ای

 

منبع: ماهنامه منشور پنجم

اخبار مرتبط