معارف قرآن
  • 5734
  • 125 مرتبه
فضیلت و عظمت سوره مبارکه «الرحمن»

فضیلت و عظمت سوره مبارکه «الرحمن»

1398/11/30 11:03:25 ق.ظ

در این مقاله هم آثاری از سوره شریفه «الرحمن» را می‌آوریم و لازم است به یک نکته مهم توجه داشته باشیم که ثواب‌ها و فضیلت‌ها و پاداش‌های مهمی که برای سوره‌ها و آیات قرآن کریم در روایات ذکر شده است هرگز به این مفهوم نیست که انسان به هر صورت و به هر شرایط آن‌ها را بخواند به آن ثواب‌ها می‌رسد بلکه لازم است برای درک خواص و آثار آیات به خواندن بدون توجه اکتفا نکند بلکه با تدبر در معانی و تعقل در اهداف قرآن آیات را تلاوت کند تا تلاوت آیات راهی برای عمل به آن و خودسازی باشد با توجه به مطلب فوق چند مورد از فضایل سوره مبارکه «الرحمن» را در ذیل یادآور می‌شویم.


عروس قرآن

امام کاظم (علیه‌السلام) فرمودند: که پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌واله) فرمودند: که هر چیزی در جهان خلقت عروسی دارد و عروس قرآن سوره «الرحمن» است. (فضائل و خواص قرآن صفحه 283)


شأن اهل‌بیت

امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: سوره «الرحمن» در شأن ما اهل‌بیت (علیه‌السلام) نازل شده است و «الرحمن» اسم خداست ـ علم القرآن یعنی به پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌واله) تعلیم قرآن داد و خلق الانسان یعنی علی (علیه‌السلام) را خلق نمود و علمه البیان یعنی او را مفسر و مبین قرآن قرار داد و هر چیزی که در قرآن است به او آموخت. (کنزالفوائد)


فرشته محافظ

امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: هرکس در شب جمعه سوره «الرحمن» را بخواند، خداوند دو فرشته را بر او موکّل گرداند که تا صبح حافظ او باشند و اگر در صبح بخواند تا شب این دو ملک حافظ او باشند.


شکر نعمت‌ها

حضرت رسول (صلی‌الله‌علیه‌واله) فرمودند: هرکس با ایمان و با نیت خالص و توجه به خدا سوره مبارکه «الرحمن» را بخواند شکر نعمت‌هایی که خداوند متعال به او عطا کرده است را به‌جا آورده است. (خواص آیات قرآن کریم صفحه 163)


سکونت در بهشت

رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌واله) فرمودند: به قاریان سوره‌های «حدید،واقعه،الرحمن» گفته می‌شود که در بهشت فردوس ساکن شوید. (تفسیر النور جلد 6، صفحه 140)


روشنی قلب

امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: از قرائت سوره «الرحمن»، غافل مباشید زیرا این سوره، قلب منافقان را روشن نمی‌کند. (وسائل الشیعه جلد 4، صفحه 809)


اجر شهید

امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: هر کس بعد قرائت سوره «الرحمن» فوت کند اجر شهید دارد. (دعوات راوندی، صفحه 319)


حفظ از بلاها

امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: هرگاه کسی سوره «الرحمن» را قرائت کند خداوند فرشته‌ای را مأمور می‌کند که او را حفظ نماید. (مجمع‌البیان جلد 9، صفحه 195)


جبران ناتوانی

رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌واله) فرمودند: هر کس با ایمان سوره شریفه «الرحمن» را تلاوت کند (یعنی با حضور قلب بخواند) خداوند بر ضعف و ناتوانی او رحم کند (یعنی توانمند و قدرتمند گردد) (تفسیر رازی، جلد 10، صفحه 380)


شفای درد چشم

امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: هر کس دچار درد چشم باشد، اگر سوره مبارکه «الرحمن» را با نیت خالص و با توجه به خدا و معنی سوره بخواند، شفا یابد. (خواص آیات قرآن کریم، صفحه 163)


آسانی کارها

پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌واله) فرمودند: هر کس سوره «الرحمن» را بنویسد و با خود داشته باشد هر امر مشکل و سخت بر او آسان گردد. (تفسیر البرزان، جلد 4، صفحه 263)


رفع اختلاف

اگر زنی اختلاف با شوهرش دارد و هر نوع اختلاف باشد با داشتن این سوره برای زن (شامل خواندن مستمر هم است) باعث علاقه شدید همسر نسبت به او گردد. (فضائل و خواص سوره‌های قرآن، صفحه 286)


سودمند برای بیماران

امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: بیماران گرفتار درد طحال و ناراحتی‌های قلبی اگر سوره «الرحمن» را بر ظرفی بنویسد و آب آن ظرف را بیاشامد سودمند است. (خواص القرآن)


چهره درخشان

امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: هر کس به قرائت سوره «الرحمن» ادامه دهد (ارتباط مستمر داشته باشد) چهره‌اش سفید گردد و دیگران را شفاعت کند. (مصباح کفعمی، صفحه 446)


حفظ منزل

امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: هر کس در عصرها، سوره‌های «الرحمن و حشر» تلاوت کند خداوند فرشته‌ای را مأمور نماید که تا صبح از خانه‌اش محافظت کند. (مجمع‌البیان، جلد 9، صفحه 255)


مصون از آفات

پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌واله) فرمودند: هر کس این سوره «الرحمن» را بنویسد هر کس که چشم‌درد دارد سوره «الرحمن» را بنویسد و همراه خود بردارد، دردش شفا یابد و اگر تمام این سوره بر دیواری نوشته شود حشرات از آن دیوار دور شوند و جنبنده‌ای آزاردهنده وارد آن خانه نشوند. (خواص القرآن)


ثواب فراوان

خواندن سوره الرحمن روز جمعه (و به نقلی بعد نماز صبح روز جمعه) و گفتن بعد آیه ﴿فبأی الاء ربکما تکذبان﴾ ـ جمله: لابشیء من آلائک آب اکذبّ فلک الحمد ولک الشکر، استحباب فراوان دارد. (مجمع‌البیان، جلد 9، صفحه 296)


سوره کوبنده

روزی اصحاب پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌واله) گرد هم جمع شدند و گفتند: قریش قرآن نشنیده‌اند، کیست از ما که جرئت کند و قرآن را بر آن‌ها بلند بخواند ـ عبدالله بن مسعود اعلام آمادگی نمود و نزد مقام ابراهیم ایستاد و سوره «الرحمن» را بلند خواند که کفار قریش ناراحت شدند و آزار دادند. (منهج الصادقین)

 

 

منبع: مجله بشارت

اخبار مرتبط