شماره هفت از دیرباز موردتوجه اقوام مختلف جهان بوده است؛ قوم «سومر» قدیمیترین قومی بوده که به آن توجه کرده است. آنان متوجه سیارات هفتگانه ـ آنچه امروز نیز از کرات منظومه شمسی با چشم غیرمسلح دیده میشود ـ شدند و به پرستش آنها پرداختند.
ازجمله مواردی که عدد هفت در آنها بهکاررفته عبارتاند از:
1. ایام هفته
2. تقسیم جهان به هفتاقلیم
3. هفتطبقه زمین
4. هفتطبقه آسمان
5. هفت فرشته مقدس در نظر بنیاسرائیل.
همه اینها و موارد بسیاری دیگر که بعضی در افسانههای دیرین و سایر شئون تمدنی بشر دیده شده، نمایان گر اهمیت فوقالعاده این عدد در نظر اقوام مختلف است. (1)
عدد هفت در امور دینی:
معادل هفت در عربی واژههای «سبع و سبعه» میباشد.
کثرت کاربرد این شماره در امور مذهبی نمایانگر اهمیت ویژه آن در این راستا است.
ازجمله کاربردهای دینی عدد هفت عبارتاند از:
1. هفت فرشته مقدس در نظر بنیاسرائیل
2. هفت بار طواف بر گرد کعبه
3. هفتطبقه جهنم
4. هفت درب جهنم
5. هفت سلام در قرآن ـ که عبارتاند از:
1. «سلم قولا من ربّ رحیم»(یس، 58)
2. «سلم علی ابراهیم»(صافات، 109)
3. «سلم علی نوح فی العلمین»(صافات، 79)
4. «سلم علی موسی و هارون»(صافات، 120)
5. «سلم علی ءال یاسین»(صافات، 130)
6. «سلم علیکم طبتم»(زمر، 73)
7. «سلم هی حتی مطلع الفجر»(قدر، 5)
6. هفت بار تطهیر در قوانین طهارت
7. هفت عضوی که در سجده باید روی زمین باشد
8. هفت شبانهروز بلای قوم عاد
9. هفت شهر عشق و هفت مردان در تصوف
10. قرّاءسبعه. (2)
الف) سبع و سبعه در قرآن:
این دو واژه 24 بار در قرآن به کار رفتهاند؛ بیست بار با واژه «سبع» و چهار بار با واژه «سبعه» که عبارتاند از:
«سبع سماوات» (بقره، 29 / فصلت، 12 / طلاق، 12 / ملک، 3 / نوح، 15)
«السموت السبع» (اسراء، 44 / مؤمنون، 86)
«ویقولون سبعة...» (کهف، 22)
«و سبعة إذا رجعتم» (بقره، 196)
«سبع شداد» (یوسف، 48)
«سبعاً شداداً» (نبأ، 12)
«سبع سنابل» (بقره، 260)
«سبع بقرت سمان یأکلهن سبع عجاف و سبع سنبلت خضر» (یوسف،43 و 46)
«سبع سنین» (یوسف، 47)
«سبع طرائق» (مؤمنون، 17)
«سبع لیال» (حاقّه، 7)
«سبعاً من المثانی» (حجر،87)
«سبعة ابواب» (حجر، 44)
«سبعة أبحر» (لقمان، 27)
ب) عدد هفت در روایات:
در روایات اسلامی نیز این شماره موردتوجه قرار گرفته است. تنها در کتاب «خصال» شیخ صدوق (رحمهالله) 116 روایت در «باب السبعة» آمده است. (3)
به برخی ازاینروایات اشاره میکنیم:
«هرکس اقرار به هفت چیز کند مؤمن است» ـ «بازخواست مردم ازهفت چیز در قیامت» ـ «وصیت به هفت چیز» ـ «محاجه امیرالمؤمنین (علیهالسلام) با قوم خود در قیامت با هفت خصلت» ـ «واجبات نماز هفت چیز است» ـ وقت، طهارت، توجه، قبله، رکوع، سجود ـ «اگر بنده ای گناه کند، ملک موکل بر شانه راست هفت ساعت برای استغفار به او فرصت میدهد» ـ «تقسیم بندی عمر فرزندان به سه هفت سال» (هفت سال نخست برای بازی، هفت سال دوم برای آموزش و هفت سال سوم برای فراگیری حلال و حرام) ـ «کودک در هفت سال نخست آقایی میکند و در هفت سال دوم فرمانبردار و در هفت سال سوم مشاور خانواده است» ـ «قرآن بر هفت حرف نازل شده .»(4)
حکمت کاربرد عدد هفت در شرع مقدس:
در قرآن و فرهنگ اسلامی به برخی از عددها، عنایت و توجه خاص شده است که از آن جمله میتوان به عددهای «سه»، «هفت»، «هفتاد»، «چهل» و... اشاره کرد. کاربرد هر یک از اینها حکمتی دارد که برخی را قرآن و روایات یادآور شده و برخی را نیز علوم جدید کشف کرده است. حکمت عدد هفت نیز تا حدودی بیان شده است. کتابهای لغت عربی آن را (همچون عدد هزار در فارسی) نمادی از کثرت و فراوانی میدانند؛ (5) ولی در قرآن و روایات هم به معنای کثرت و هم برای شمارش چیزی به کار رفته است.
عددی که نماد کثرت است عددی کامل و زنده است؛ برخلاف اعداد معمولی ریاضی «عدد زنده» آن است که فکر ایشان را تا بینهایت پیش برد و واقعیت را آنچنانکه هست در نظرها تجسم بخشد؛ چنین عددی روح دارد و ریاضیدان و بیسواد هر دو عظمت آن را درک میکنند. عددی را (مثلاً یک) تصور کنید که یک کیلومتر صفر جلوی آن قرار گرفته باشد؛ این عدد عظمت دارد؛ اما تنها ریاضیدان عظمت آن را میشناسد؛ ولی اعداد کامل و زنده را همه میشناسند و میتوانند به ابهت و گستردگیاش اذعان کنند. (6)
شاید انتخاب عدد هفت برای کثرت به خاطر بسیاری از امور هفتگانه ثابت در جهان هستی باشد، همچون یک دوره کامل هفتروزه زمان (یک هفته) ازاینرو، این شماره صرفاً یک عدد ریاضی محسوب نمیشود؛ بلکه عددی برای نشان دادن کمال یکچیز است؛ مانند عدد چهل که یکی از حکمتهای آن این است که رسیدن به چهلسالگی بهطورمعمول باکمال عقل همراه است. (7)
اکنون به دو نمونه از آیات قرآن که عدد هفت در آنها به همین منظور به کار رفته است، توجه کنید:
1 ـ «و لو أنّما فی الأرض من شجرة أقلم والبحر یمدّه من بعده سبعة أبحر مانفدت کلمت الله إنّ الله عزیز حکیم؛ (لقمان، 27) و اگر آن چه درخت در زمین است قلم باشد و دریا را هفت دریای دیگر به یاری آید ، سخنان خدا پایان نپذیرد. قطعاً خدا است که شکست ناپذیر حکیم است.»
در این آیه، قرآن بهجای اینکه بگوید: مخلوقات خداوند در پهنه هستی عددی بسیار بزرگ دارند میگوید: اگر تمام درختان روی زمین، قلم و همه دریاها مرکب شود، تمام قلمها میشکند و از بین میرود، ولی حقایق عالم هستی و معلومات پروردگار هستی پایان نمیپذیرد. عظمت سخن آنگاه روشنتر میشود که عدد هفت نمادی از کثرت باشد، در این آیه برای مجسم ساختن عدد بینهایت و نزدیک ساختن معنای علم بیپایان خدا و گستردگی فوقالعاده جهان هستی به افکار ما، از عدد زنده استفاده شده است. (8)
2 ـ «و إنّ جهنم لموعدهم أجمعین * لها سبعة أبوب لکلّ باب منهم جزء مقسوم؛ (حجر، 43ـ44) و قطعاً وعده گاه همه آنان دوزخ است، [دوزخی] که برای آن هفت در است و از هر دری بخش معین از آنان [وارد می شوند].» در این آیات آمده که جهنم هفت در دارد؛ بعید نیست که عدد هفت در اینجا نیز برای کثرت باشد؛ یعنی جهنم درهای بسیار و فراوان دارد؛ و واضح است که این تعداد درها در حقیقت به عوامل گوناگونی که انسان را به جهنم میکشاند اشاره دارد. هرچند روایات نیز به این «هفت در» اشاره کردهاند؛ ولی ظاهراً درهای جهنم به هفت در محدود نمیشود. (9)
پیشبینی قرآن کریم از ۱۱ سپتامبر
أَفَمَنْ أَسَّسَ بُنْیانَهُ عَلَی تَقْوَی مِنَ اللّهِ وَرِضْوَانٍ خَیرٌ أَم مَّنْ أَسَّسَ بُنْیانَهُ عَلَی شَفَا جُرُفٍ هَارٍ فَانْهَارَ بِهِ فِی نَارِ جَهَنَّمَ وَاللّهُ لاَ یهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمِینَ (108) لاَ یزَالُ بُنْیانُهُمُ الَّذِی بَنَوْاْ رِیبَةً فِی قُلُوبِهِمْ إِلاَّ أَن تَقَطَّعَ قُلُوبُهُمْ وَاللّهُ عَلِیمٌ حَکیمٌ (109)
آیا کسی که اساس کار خود را بر پایه تقوای خدا و رضایت او گذاشته کارش بهتر است یا کسی که اساس کار خود را برکنار پرتگاهی نهاده که در حال فروریختن است و با آن در آتش جهنم میافتد؟ و خدا مردم ستمگر را هدایت نمیکند. (108)
بنایی که ساختهاند همواره مایه تشویش در دلهایشان خواهد بود تا آن هنگام که دلهایشان تکهتکه شود و خدا دانا و حکیم است (109).
آدرس برجهای دوقلو:
New York City, No. 108/109 JORF HARR Street
حالا به این نکات توجه کنید:
- در آیات موردنظر عبارت «جرف هار» به کار رفته که نام خیابان برجهای دوقلو «Jorf Harr» است.
- شماره آیات موردنظر 108 و 109 میباشد که برابر با آدرس برجهای دوقلوست. ضمناً در بعضی از نسخههای قرآن شماره این دو آیه 109 و 110 میباشد که در این صورت نیز 110 برابر با تعداد طبقات برجهای دوقلوست.
- سوره توبه 9 امین سوره قرآن میباشد که برابر با ماه حادثه 11 سپتامبر است.
- سوره توبه در جزء 11 ام قرآن قرار دارد که برابر با روز حادثه 11 سپتامبر است.
- سوره توبه در حزب 21 ام قرآن قرار دارد که برابر با قرن حادثه 11 سپتامبر است.
- تعداد حروف سوره توبه تا این آیات 2001 حرف میباشد که برابر با سال حادثه 11 سپتامبر است.