مهارت های زندگی
  • 4830
  • 173 مرتبه
تشنه، امّا نه تشنه آب!

تشنه، امّا نه تشنه آب!

1399/02/10 02:40:44 ب.ظ

روزها بلند است و گرم، و تشنگی مجال عرض‌اندام می‌گیرد. اگر صبر و ایمان را با این راه‌کارهای مادی در هم بیامیزید یاد آب هم از یادتان می‌رود!


برای جلوگیری از تشنگی، از مصرف غذاهای سرخ‌شده و سنگین و غذاهایی مانند آش رشته و بادمجان که عطش زا هستند، پرهیز کنید.


خوردن میوه و سبزی‌ها در وعده افطار و سحر علاوه بر این‌که در کاهش تشنگی مؤثر است، به حفظ تعادل آب و املاح بدن نیز کمک می‌کند؛ البته مصرف سبزیجات را در وعده افطاری بگنجانید نه سحری.


نه وقت افطار و نه هنگام خوردن سحری زمان مناسبی برای ذخیره‌سازی آب نیست؛ بهترین زمان، بعد از افطار تا زمان خواب است آن هم به‌صورت تدریجی، چراکه دستگاه کلیوی بدن معمولاً کمبود مایعات را به مقدار کافی جبران می‌کند و از سوی دیگر میزان ذخیره آب سلول‌های بدن نیز محدود است؛ بنابراین خوردن زیاد آب و مایعات چه در هنگام سحر و چه در هنگام افطار قابل توجیه نیست.


در فاصله بین افطار و سحر، بین 6 تا 8 لیوان مایعات بنوشید؛ البته منظور از مایعات فقط آب آشامیدنی نیست بلکه انواع میوه‌ها یا شیر و سوپ نیز حاوی مقادیر بسیار بالای آب هستند و می‌توانند تأمین‌کننده مقادیری از آب موردنیاز بدن باشند.


به خاطر داشته باشید که نوشیدن آب زیاد در وعده سحری، نه‌تنها به رفع تشنگی کمک نمی‌کند بلکه موجب رقیق شدن شیره معده و اختلال در هضم غذا می‌شود.


خوردن غذاهای خشک در وعده سحری، علاوه بر ایجاد رفلکس (ترش کردن) در طول روز، باعث تشنگی بیش‌تر نیز می‌شود. غذاهای خشک نظیر کوکو سبزی، کوکو سیب‌زمینی، کتلت و گوشت‌های سرخ‌شده مثل کباب، جوجه‌کباب و ماهی و... به همراه غذاهایی که ادویه زیادی دارد، آتش عطشتان را شعله‌ورتر می‌کند.


خوردن غذاهای پروتئینی را در وعده سحری کمتر کنید چون بدن برای متابولیسم پروتئین‌ها به آب زیادی نیاز دارد. پس بهتر است گوشت و سایر ترکیبات پروتئینی مثل حبوبات و سویا را بیش‌تر در افطار و وعده‌های قبل از سحری مصرف کنید.


غذاهای سحری بهتر است کم‌نمک باشند. باید از خوردن پنیر شور یا غذاهای کنسروی که ترکیبات نمک و سدیم دارند، پرهیز کنید. همین‌طور باید از خوردن غذاهای خیلی شیرین هم اجتناب کرد چون قند هم مثل نمک، در ساعت‌های اولیه روز، بدنتان را دچار کم‌آبی می‌کند.


برای پیشگیری از تشنگی سراغ نوشیدن چای نروید؛ زیرا چای باعث تسریع دفع آب از بدن و تشنه‌تر شدن می‌شود؛ توصیه می‌کنیم در نوشیدن چای افراط نکنید و یا حداقل چای را به‌صورت کم‌رنگ مصرف کنید تا ادرار کمتری از بدن دفع شود.


نوشیدن آب‌میوه غیرطبیعی (کارخانه‌ای) خوب نیست؛ چون باعث تشنگی و ترش کردن معده می‌شود.


بعد از خوردن سحری، بهتر است برای کاهش تشنگی و خشکی دهان، هنگام مسواک زدن از مقدار کمتری از خمیردندان استفاده کنید.


اگر بدن سالمی دارید باید نهایت تلاشتان را به خرج دهید تا بدنتان آب کمتری از دست بدهد پس زیر نور آفتاب راه نروید.


هنگام روزه‌داری در روزهای گرم باید از کارهای غیرضروری چشم‌پوشی کنید. پیاده‌روی طولانی‌مدت به‌هیچ‌وجه مناسب نیست. بهتر است تا جای ممکن از وسایل نقلیه استفاده کنید. در طول روز نیز دقایقی را به استراحت و آرامش اختصاص دهید. یک ساعت خواب بعدازظهر به حفظ انرژی، آب و املاح بدن کمک قابل‌توجهی می‌کند و ادامه بهتر روزه‌داری را در ساعت‌های بعدی ممکن می‌کند.

 

عرق کاسنی، بهترین نوشیدنی برای رفع تشنگی در وعده سحری محسوب می‌شود. خوردن لیموی تازه نیز پس از میل سحری توصیه می‌شود.


کسانی که بسیار تشنه می‌شوند و عطش زیادی دارند می‌توانند تخم خرفه را در داخل ظرفی ریخته و روی آن دوغ بریزند تا این دوغ‌ها جذب تخمه خرفه شود و بعد از گذشت مدتی از جذب، به‌اندازه یک قاشق مرباخوری از این تخم خرفه‌ها را با غذا میل کنند که در رفع تشنگی آن‌ها بسیار مؤثر است.

 

 

منبع: ماهنامه خانه خوبان

اخبار مرتبط