با توجه به اینکه اهلبیت پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) ازنظر اسلام برترین خانواده شمرده میشوند از تمام ویژگیهای ارزشی و استانداردهای مکتبی به صورتی کامل برخوردارند، باید این خانواده برای همگان الگو قرار گیرند و ویژگیهای آن بهعنوان نوک قله و اوج ارزشهای اسلامی موردتوجه باشد و خانوادههای اسلامی برای رشد و تعالی خود و دستیابی به زندگی ایدئال و مکتبی همواره ارزشهای نوک قله را مدنظر قرار دهند و تمام حرکات و سکنات و جهتگیریهای خود را با آن هماهنگ سازند و تا میتوانند در همان سمتوسو حرکت کنند و خود را به نوک قله نزدیک سازند. امام علی (علیهالسلام) پیروان خود را به اهلبیت و الگو گیری از آنان فراخوانده، میفرماید: به اهلبیت پیامبر بنگرید، از آن سمت که آنها گام برمیدارند منحرف نشوید و قدم بهجای قدمشان بگذارید، آنها هرگز شما را از جاده هدایت بیرون نمیبرند و به پستی و هلاکت بازنمیگردانند. با این توضیح ویژگیهای خانواده برتر را از دیدگاه اسلام در محورهای فوق پی میگیریم:
اصالت خانوادگی
اولین ویژگی خانواده برتر در اسلام، اصالت خانوادگی و اصل و نسب پاکیزه است. اصلاب ارزشمند پدران و دامنهای مطهر و پاک مادران که به هیچگونه پلیدی آلوده نشدهاند. چنانکه در زیارتنامه امام حسین (علیهالسلام) میخوانیم: «شهادت میدهم که تو از گوهرهای پاک و از ارحام مطهری. جاهلیت به ناپاکیهایش شما را آلوده نساخت و لباسهای ناپاک خود را بر اندام شما نپوشاند». این ویژگی آنچنان مهم است که امام حسین (علیهالسلام) در جریان دست بیعت ندادن با یزید از آن استفاده میکند «دامنهای پاک و منزهی که من در آن پرورش یافتهام به من چنین اجازهای نمیدهند».
ویژگیهای نفسانی
1- دین و ایمان: خانوادهای برتر است که هرکدام از ارکان آن از ویژگی دین و ایمان و اعتقادات ناب برخوردار باشد. در آموزههای اسلامی برای گزینش همسر شایسته بر ویژگی دین و ایمان بسیار تأکید شده است. در خانواده برتر اسلامی، زن و شوهر هر دو از عقیده و ایمانی خالص برخوردارند. چنانکه در مورد حضرت علی (علیهالسلام) و فاطمه (سلاماللهعلیها) اینگونه است. اگر ایمان جن و انس را رویهم بگذارند بهاندازه ایمان علی (علیهالسلام) نمیرسد. رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) درباره ایمان دخترش فرمود: همانا خداوند تمام وجود دخترم فاطمه را از ایمان و یقین لبریز کرده است.
همسر داری علی (علیهالسلام)، مدیریت او در خانه و خانواده، شوهرداری فاطمه (سلاماللهعلیها)، خانهداری و تربیت فرزند او در عالم نظیر ندارد و تا قیامت برای جهانیان نورافشانی میکند.
2- علم و دانش: ارکان تشکیلدهنده خانواده برتر ازلحاظ علم و آگاهی دارا و ثروتمند هستند. در این خانواده زن افزون بر اطلاعات و آگاهیهای مذهبی بهعنوان همسر، مادر، مدیر و کدبانوی خانه از آگاهیهای لازم زندگی برخوردار است. راه و رسم شوهرداری و خانهداری را بهخوبی میداند و به وظایفی که شرع مقدس بر دوش او نهاده، واقف است و ازلحاظ رشد عقلی و فکری به درجهای رسیده است که نیازی به امرونهی ندارد. رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) میفرماید: بهترین دختران (برای ازدواج) کسانی هستند که از عقل و ادب برخوردارند و شما به امرونهی او نیازی نمییابی. مرد چنین خانوادهای نیز افزون بر اطلاعات دینی، بهعنوان مدیر و سرپرست خانواده، شوهر و پدر از آگاهیهای لازم برخوردار است و به وظایفی که اسلام بر عهدهاش نهاده، بهخوبی آشناست.
3- معنویت: زن و شوهر در خانواده برتر سرشار از معنویتاند. زندگی آنان صحنه ذکر و یاد خداست. اهل تهجد و شبزندهداری، تلاوت قرآن، دعا و مناجات، راز و نیاز، توبه و استغفار و مانند آن هستند. از حضیض دنیا و خواستههای ناچیز دنیوی فراتر رفتهاند و مرغدلشان به پرواز درآمده و اوج گرفته است. دنیا و مال و ثروت، جاه و مقام و شهرت و امثال این امور اعتباری سیرابشان نمیکند. پیوند آنها با یکدیگر ذرهای از معنویتشان نکاسته، بلکه بر توفیقاتشان افزوده است؛ چراکه زندگی زناشویی آنان به ارتباط آنها با خدا بیشتر مدد رسانده است.
رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) میفرماید: بهترین دختران (برای ازدواج) کسانی هستند که از عقل و ادب برخوردارند و شما به امرونهی او نیازی نمییابی.
معنویت امیر مؤمنان که زبانزد خاص و عام است. خدا بر سراسر زندگیاش حکومت دارد. تن او در میان زمینیان، ولی روحش با عرشیان دمخور است. پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) توصیف میکند: وقتی دخترم فاطمه در محراب عبادت قرار میگیرد، همچون ستارهای برای ملائکه آسمان میدرخشد و خداوند بزرگ به آنان میگوید: ای ملائکه من! به بهترین بنده من فاطمه بنگرید، او در مقابل من ایستاده و از خوف من تمامی وجودش میلرزد.
منبع: کیهان