1. زنجبیل
زنجبیل یکی از ریشههای گیاهی بسیار پرخاصیت است که - میتواند از طریق افزایش سوختوساز در بدن باعث بالا رفتن دمای بدن شود. از طرف دیگر، مصرف منظم زنجبیل به کاهش التهاب در بدن و افزایش قدرت سیستم دفاعی کمک میکند. به همین دلیل هم گنجاندن زنجبیل در رژیم غذایی روزانه در این روزهای سرد کرونایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. شما میتوانید از زنجبیل تازه یا پودران در انواع دمنوشهای روزانه، چای، سسهای سالاد یا انواع سوپهای پاییزی استفاده کنید.
۲. جو دوسر
جو دوسر به دلیل داشتن فیبر فراوان، میتواند هم شما را برای مدت طولانیتری سیر نگه دارد و هم از طریق تنظیم قند و کلسترول خون، باعث حفظ گرمای بدن در روزهای سرد سال شود. علاوه بر این، جو دوسر به دلیل داشتن فیبر و املاح فراوان، گزینه غذایی مطلوبی برای افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن محسوب میشود. شما میتوانید در روزهای سرد پاییزی از ترکیب جو دوسر و مقداری شیر گرم بهعنوان عصرانه با صبحانه استفاده کنید. اگر به این ترکیب مقداری پودر دارچین هم اضافه کنید، باعث افزایش سوختوساز در بدن میشوید و با خوردن این وعده غذایی، نهایتاً گرمای بیشتری احساس میکنید. جو دوسر میتواند علاوه بر صبحانه یا عصرانه، در انواع سالادهای گرم پاییزی یا سوپها، آشها و خورشها مورداستفاده قرار بگیرد.
۳. نوشیدنیهای گرم
یکی از سادهترین راههای افزایش دمای بدن در روزهای سرد پاییزی، مصرف نوشیدنیهای گرم است. اگر این نوشیدنیها بتوانند مقادیر مناسبی از ویتامینها و ریزمغذیها را هم به بدن برسانند، کمک قابلتوجهی به افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن خواهند کرد. از این نظر میتوانید بهصورت روزانه از دمنوشهایی که حاوی یک یا چند مورد از این ترکیبات باشند استفاده کنید؛ چای سبز، دارچین، هل، اسطوخودوس، چای کوهی، بهارنارنج، آویشن، پونه، نعناع، زیره، رازیانه و زنجبیل.
۴. انواع سوپ و خوراک
انواع سوپ، آش و خوراک میتوانند گزینه غذایی بسیار مناسبی برای شبهای سرد و بلند پاییزی باشند و دمای بدن را سریع افزایش دهند. اگر بتوانید در انواع سوپها، آشها و خوراکهای پاییزی از این ترکیبات غذایی استفاده کنید، باعث افزایش ارزش تغذیهای آنها و تقویت سیستم ایمنی بدن خواهید شد جو دوسر، جو کامل، بلغور گندم، کینوا، هویج، گوجهفرنگی، قارچ، سیبزمینی، پیاز، سیر، زنجبیل، کدوحلوایی، آبگوشت، آب مرغ، گوشت بوقلمون، گوشت مرغ، آبلیموی تازه، نخودفرنگی، ذرت و انواع حبوبات.
۵. ترکیب مغزها و میوههای خشک
از دیگر خوراکیهای دارای ارزش تغذیهای بسیار بالا که میتواند شدید باعث افزایش دمای بدن و تقویت سیستم ایمنی در این روزهای سرد کرونایی شود، ترکیبی از دانهها، مغزها و میوههای خشک است. مثلاً شما میتوانید ترکیبی از مغزها و دانههای خام مختلف مانند پسته، بادام، بادامزمینی، بادامهندی، فندق، گردو، تخمهکدو، بذر کتان، تخمه آفتابگردان یا کنجد را با میوههای خشکی مانند انجیر، کشمش، مویز یا توت مخلوط کنید و این مخلوط را در ظرفی بریزید و برای وعده عصرانه یا میان وعده صبح استفاده کنید. اگر بتوانید روزی یک تا دو قاشق غذاخوری از این ترکیب را مصرف کنید، ویتامینها و املاح و قند اسبی به بدن میرسانید و بهاینترتیب باعث افزایش دمای من در کنار بهبود عملکرد سیستم دفاعی میشوید.
6. گوشتها
از دیگر مواد غذایی مفیدی که میتوانید در روزهای سرد سال بیشتر از آنها استفاده کنید و دمای بدن را با خوردنشان افزایش دهید، انواع گوشتها هستند. انواع گوشتها، مخصوصاً گوشت قرمز، دلیل داشتن پروتئین و چربی زیاد، میتوانند از طریق افزایش سوختوساز در بدن باعث پیشگیری از افت دمای بدن در روزهای سرد سال شوند. اگر میخواهید که ارزش تغذیهای وعده غذایی حاوی گوشت را افزایش دهید، بهتر است که این غذاها را در فصل پاییز و زمستان همراه با سبزیهای بخارپز مانند هویج، قارچ، شلغم، چغندر و سیبزمینی مصرف کنید متابولیسم هضم گوشت در بدن به دفع آب زیادی نیاز دارد؛ بنابراین، اگر در این روزهای سرد سال کمی مصرف گوشتها را افزایش دادید، بهتر است که نوشیدن آب و مایعات کافی را فراموش نکنید تا بدن شما با مشکل کمآبی و ضعف ایمنی ناشی از این اتفاق مواجه نشود، یکی از راههای پیشگیری از بروز این مشکل این است که حتماً همراه با غذاهای گوشتی، از سبزیهای خام مانند انواع سبزیخوردن یا سالادهای سبزی یا صیفی استفاده کنید.
۷. ادویهها
ادویهها از دیگر مواد غذایی افزایشدهنده سوختوساز در بدن و کاهشدهنده التهابات بدنی هستند. بهتر است که در روزهای سرد سال، مصرف ادویههایی مانند فلفل سیاه، فلفل قرمز، پاپریکا، زنجبیل و پودر دارچین را افزایش دهید تا از طریق افزایش سوختوساز در بدن، دمای بدن هم بالاتر برود. از طرف دیگر، افزایش مصرف ادویهها باعث کاهش التهاب در بدن و بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن خواهد شد. بهتر است بدانید که اگر ادویهها را بهصورت حرارت ندیده روی غذای در حال مصرف بریزید، میتوانید با خوردن آنها نهایتاً ویتامین C فراوانی دریافت کنید و اینگونه به تقویت عملکرد سیستم ایمنی کمک کرده باشید.
8. موزه
شاید دانستن این نکته برای شما جالب باشد که موز در میان میوههای مختلف به دلیل داشتن ویتامین B و منیزیم فراوان، نقشی کلیدی در تنظیم عملکرد غدد تیروئید و فوق کلیوی ایفا میکند. زمانی که غدد تیروئید و فوق کلیوی عملکرد مناسبی در بدن داشته باشند، دمای بدن هم تنظیم خواهد بود و شما طی روزهای سرد سال در بخشهای انتهایی دستوپا کمتر احساس سرما خواهید کرد. از طرف دیگر، ویتامین 13 و منیزیم موجود در موز به بهبود عملکرد مغز و سیستم دفاعی بدن کمک میکند و همین مسئله باعث میشود که مصرف روزانه مور در روزهای سرد پاییزی و زمستانی بیشتر توصیه شود.
منبع: هفتهنامه سلامت