حریر حیا
  • 3456
  • 200 مرتبه
فرهنگ حجاب و عفاف اسلامي چگونه غرب را احاطه كرده است؟

فرهنگ حجاب و عفاف اسلامي چگونه غرب را احاطه كرده است؟

1398/06/31 11:46:39 ق.ظ

شکوفایی اسلام در غرب نمادهای مختلفی دارد که ازجمله آن‌ها - گسترش حجاب در میان دختران و زنان غیرمسلمانانی که به اسلام روی می‌آورند، آن‌ها به حجاب به‌عنوان یک عامل مهم در ایجاد امنیت روحی و روانی می‌نگرند، امنیتی که با پدیده برهنگی و بی‌بندوباری در غرب مورد تهدید قرارگرفته است.
از سوی دیگر، جریان روبه‌جلوی بیداری اسلامی نه‌تنها در کشورهای اسلامی و عرب منطقه و آفریقا همچون تونس، لیبی، آذربایجان و ... در احیای سنت‌های اسلامی همچون عفاف و حجاب تأثیرات قابل‌توجهی داشته است، بلکه سبب توجه دیگر کشورها ازجمله کشورهای غربی به‌خصوص نخبگان علمی این کشورها به سمت فرهنگ اسلامی ازجمله حجاب و عفاف شده است.

اگرچه ماجرای روند گسترش حجاب از سال‌ها قبل در غرب اتفاق افتاده است، لکن با توجه به بیداری اسلامی، افزایش پیشرفت کشورهای اسلامی در مسائل مختلف علمی اجتماعی و ...، پیروزی حزب‌الله لبنان در جنگ 33 روزه، افزایش اسلام هراسی، قوانین ضد اسلامی و ... گسترش فرهنگ عفاف حجاب از روند قابل‌توجهی برخوردار شده است که در این نوشتار به قسمتی از آن اشاره می‌شود.

 

زن محجبه در غرب

تاریخچه اجمالی حجاب در غرب

شاید معنای حجاب این‌گونه که در حال حاضر در عرف اطلاق می‌شود، در قرون گذشته تمدن غرب جایی نداشته باشد، لکن پوشاندن بدن و به‌خصوص موی سر از بدیهیات تاریخی غرب است [1]؛ بسیاری از زنان مسیحی در قرون گذشته، نه‌تنها در مراسم مذهبی اعم از دعا و یا رفتن به کلیسا بلکه به‌غیراز آن در طول زندگی معمول خود نیز از نقاب، پوشیه و یا به لفظ امروزی روسری (VEIL) برای پوشاندن موی سر خود استفاده می‌کردند. [2]

این روند، اگرچه تا قرن هیجدهم، نوزدهم و بیست میلادی ادامه پیداکرده است، لکن در طول این دوره دستخوش حوادثی نیز شده است؛ بنا بر اسناد تاریخی و تصاویر موجود از شکل لباس زنان غربی در این چند قرن، شکل حجاب چندین بار تغییر کرده است به‌خصوص بعد از دوره رنسانس.

 

حجاب زن مسیحی در قرن 17 میلادی

به‌عنوان‌مثال، پوشیه یا همان روسری در قرن هجدهم تبدیل به کلاه شده است و میان زنان اختلاف به وجود آمده است که آیا باید حجاب موی سر فقط در مواقع دعا و ورود به کلیسا باشد، یا فرقی نمی‌کند در چه وضعیتی باشی و باید در همه حال موی سرت پوشیده باشد.

 

حجاب زن مسیحی در قرن 19

بعدازآن، در اوایل قرن 20، پوشش زنان تبدیل به کلاهی آویزان شده است که بیشتر در زنان روستایی و زنانی که در کلیسا خدمت می‌کرده‌اند، دیده‌شده است؛ در قرن نوزدهم میلادی تا اواسط این قرن، کلاه به‌عنوان یکی از وسایل تجملی در اروپا مورداستفاده زنان قرار می‌گرفته است لکن زنان اروپایی همواره در اماکن عمومی موی سر خود را با کلاه می‌پوشاندند.

آنچه ازنظر جامعه شناسان غربی موردنظر قرارگرفته است، فراموش‌شدن دلیل اصلی پوشش زنان در مواقع دعا و غیرازآن است، بنا بر ر نظر این افراد، دلایل معنوی پشت سر آن وجود داشته است که در حال حاضر فراموش‌شده است [3].

به‌هرحال آنچه در دنیای امروز غرب وجود دارد، ازآنچه در تاریخ گذشته تمدن غرب وجود داشته است، فاصله پیداکرده است.

 

زنان مسیحی محجبه در حال عبادت

افزایش گرایش زنان به اسلام و حجاب در غرب

اگرچه با توجه با تبلیغات منفی و همه‌جانبه غرب علیه اسلام و فرهنگ اسلامی، بسیاری از مردان و زنان غربی در ذهن خود، تصویر ترسناک و خطرناکی در ذهن خود ایجاد کرده‌اند، لکن در کنار تمام تبلیغات منفی غرب، روند گرایش و تمایل مردان به‌خصوص زنان غربی به اسلام و علی‌الخصوص به مسئله حجاب غیرقابل‌انکار است [4] به شکلی که بر اساس آمار مختلف، اسلام نسبت به دیگر ادیان در غرب رو به گسترش است و بیش از 150 درصد، افزایش‌یافته است [5].
 

پروفسور "مادلین زیلفی" استاد تاریخ خاورمیانه در دانشگاه مریلند درباره افزایش روند تمایل قشر تحصیل‌کرده زنان در دانشگاه‌های آمریکایی می‌گوید: سرعت این روند مرا کنجکاو کرده است، من بارها این موضوع را در دانشکده دیده‌ام که اسلام به دختران هویت بخشیده است، اکنون دختران مسلمان باانگیزه قوی‌تری در دین اسلام تحقیق می‌کنند و نسبت به اعتقاداتشان جدیت بیشتری دارند.

زیلفی همچنین می‌گوید: حجاب کلمه‌ای است که معنای بسیار دارد، حجاب همیشه در داخل و خارج کشورهای اسلامی نماینده خیلی از چیزها ازجمله یک بیانیه سیاسی محکم علیه فساد و بی‌بندوباری و یک عمل مذهبی عمیق شخصی بوده است؛ این موضوع به اصل اسلام برمی‌گردد؛ قرآن حجاب را در قالب لباس لازم شمرده است. [6]


گسترش حجاب در دانشگاه€Œهای غربی

گزارش مختصری از مبارزه غرب برای گسترش حجاب در جامعه

پس از حوادث یازده سپتامبر، صدور و تصویب قوانین ضد اسلامی در غرب و گسترش پدیده اسلام فوبیا وارد فاز جدیدی شده است و به دنبال آن حجاب که از ارکان اساسی ایمان زن مسلمان و سمبل عفاف وی محسوب می‌شود، در بعضی از کشورهای غربی با تهدیدها و مشکلات فراوانی روبرو است.


ممنوعیت حجاب در مدارس فرانسه

اولین بار تصویب قانون ممنوعیت حجاب در مدارس فرانسه سروصدای زیادی ایجاد کرد [7]؛ مسلمانان فرانسه به‌عنوان بزرگ‌ترین جامعه مسلمان اروپا، از سال 2004 به‌موجب تصویب قانونی از داشتن حجاب در مدارس دولتی منع شدند. به‌موجب این قانون تحت عنوان طرح "ممنوعیت استفاده از نشانه‌های مذهبی در مدرسه‌های فرانسه"، استفاده از حجاب اسلامی در مدارس فرانسه رسماً غیرقانونی شد. پیش از آن نیز اغلب مدارس فرانسه به‌سختی به دانش آموزان خود اجازه می‌دادند با پوشش اسلامی در کلاس‌های خود حاضر شوند.[8]

 

دختر مسلمان فرانسوی

در شرایطی که تبعیت مسلمانان فرانسه از این قانون نشانه موجه بودن آن در نظر مسلمانان نیست، بسیاری از دختران مسلمان به‌واسطه این ممنوعیت برای تحصیل به کشورهای همسایه فرانسه سفرکرده یا در مدارس خصوصی حاضر می‌شوند تا بتوانند حجاب و هویت دینی خود را حفظ کنند.[9]

 

تظاهرات علیه ممنوعیت حجاب در فرانسه

طرح قانون ممنوعیت حجاب در آمریکا

طرح ممنوعیت حجاب که برای اولین بار در اروپا و کشور فرانسه اجرا گردید، به‌سرعت در سطح جهان مثل آمریکا و حتی در کشورهایی مانند ترکیه که اکثریت آن را مسلمانان تشکیل می‌دهند، رواج یافت.
پیش‌نویس قانون ممنوعیت نمادهای دینی برای معلمان مدارس ازجمله داشتن حجاب در ایالت اورگان آمریکا مطرح‌شده است.
[10]

 

دستگیری مخالفین ممنوعیت حجاب در آمریکا

مجازات زندان برای زنان محجبه در بلژیک

بر اساس طرح پیشنهادی برخی نمایندگان پارلمان بلژیک، زنان محجبه‌ای که از پوشیه یا نقاب در اماکن عمومی استفاده می‌کنند، مجرم شناخته‌شده و جریمه نقدی شده یا زندانی می‌شوند.
"کریستین دوفرانیه " عضو مجلس سنای بلژیک و رئیس فراکسیون جنبش اصلاح از ارائه طرحی قانونی به مجلس خبر داد که طبق آن، استفاده از حجاب پوشیه یا نقاب در این کشور جرم محسوب شود.
این نماینده پارلمان بلژیک با اشاره به اینکه پیشنهاد طرح این قانون در چارچوب سلامت عمومی و احترام به ارزش‌های جامعه است، ادعا کرد: باید قانونی وجود داشته باشد که بر اساس آن هرکس از لباسی که موجب عدم شناخت و تشخیص هویتش در اماکن عمومی شود، مورد پیگرد قانونی قرار گیرد.
[11]

 

تظاهرات زنان محجبه در بلژیک

بر اساس این قانون قرار است جریمه کسانی که پوشیه استفاده می‌کنند از 15 تا 25 یورو یا یک تا هفت روز زندان باشد. [12]


ممنوعیت حجاب در سوئیس، چهارمین کشور اروپایی در فرایند مقابله با حجاب

در کنار کشورهایی همچون فرانسه، بلژیک و هلند در راستای ممنوعیت حجاب، کشور سوئیس نیز قرارمی گیرد‌گیرد که عنوان چهارمین کشور اروپایی ممنوعیت نقاب و حجاب را به تصویب رساند. پارلمان سوئیس با 101 رأی موافق در برابر 77 رأی مخالف، نسبت به نداشتن نقاب در اماکن عمومی سوئیس رأی داد که این امر باعث آزرده‌خاطر شدن مسلمانان شد.
این اقدام درزمانی اتخاذ شد که "اسکار فریسینگر" از قانون‌گذاران حزب راست‌گرای مردم در سوئیس ممنوعیت نقاب را به پارلمان ارائه داد و مدعی شد: درزمانی که عدم امنیت در خیابان‌های ما رشد می‌کند مردم بیشتری چهره خود را پشت روبنده یا برقع پنهان می‌کنند باید جلوی نقاب را بگیریم.

 

اسلام هراسی و مقابله با حجاب، وسیله غرب برای زنده نگه‌داشتن لیبرال دموکراسی

یکی از علل برخورد غرب با مسلمانان و ایجاد محدودیت برای آن‌ها در این جوامع، تبلیغ خطر مسلمانان و بزرگنمایی آن است؛ بر کسی پوشیده نیست که پس از حوادث خودساخته یازده سپتامبر و متهم نمودن مسلمانان، محدودیت حقوق اقلیت‌های اسلامی در کشورهای غربی رو به فزونی گذاشت. بخشی از منشأ اسلام هراسی به این دلیل است که وقتی مارکسیسم فرومی‌پاشد غرب باید برای حفظ یکپارچگی خود دشمن فرضی ترسیم کند، این نظریه هانتینگتون که برتری آمریکا در بحران و چالش معنا پیدا می‌کند، به‌منزله دکترین استمرار قدرت ایالات‌متحده آمریکا تلقی می‌شود. بنابراین باید پس از خلأ رقیب شرقی آن جایگزینی معرفی شود که در این راستا پس از فروپاشی کمونیسم، اسلام را به‌عنوان دشمن فرضی جایگزین نمودند.

آنچه زمینه کشته شدن "مروه الشربینی " را در دادگاه درسدن آلمان به وجود آورد، نژادپرستی است که سراسر اروپا و آمریکا را فراگرفته و در حقیقت علت اصلی اسلام‌ستیزی در غرب به شمار می‌رود.

 

شهید مروه الشربینی

گوشه‌ای از سخنان بازیگر و مدل آمریکایی مسلمان شده

"سارا بوکر" هنرپیشه، مدل و مانکن تازه‌مسلمان آمریکایی در گفتگویی خود را و علت مسلمان شدنش را این‌گونه بیان می‌کند: من یک دختر آمریکایی هستم که در مرکز این کشور به دینا آمده‌ام و در آنجا زندگی کرده‌ام، من نیز به‌مانند تمام دختران دیگر، بزرگ‌شده و رشد کرده‌ام و به‌مانند آن‌ها، علاقه بسیاری به مادیات و زرق‌وبرق زندگی در شهرهای گران داشتم.

درنهایت من به فلوریدا و ازآنجا به ساحل جنوبی میامی نقل‌مکان کردم. یک منطقه پرشور برای آن‌هایی که در جستجوی "زندگی پرزرق‌وبرق" هستند. طبیعتاً، من آنچه یک دختر معمولی غربی انجام می‌دهد را انجام می‌دادم؛ بر اساس ارزیابی ارزش خودم بر مبنای میزان جلب‌توجه دیگران من به‌ظاهر و جذابیت و گیرائی خودم توجه داشتم. من مرتباً ورزش می‌کردم و یک مربی شخصی شدم. یک‌خانه شیک لب دریا خریدم و توانستم یک سبک زندگی "باکلاس" برای خود فراهم کنم.

سال‌ها گذشت تا متوجه شوم که هر چه بیشتر در "جذابیت زنانگی‌ام" پیشرفت می‌کنم درجه رضایت شخصی و خوشبختی‌ام افت می‌کند؛ من برده مد بودم، من گروگان ظاهرم بودم.

 

سارا بوکر

من برده مد بودم، من گروگان ظاهرم بودم

به علت افزایش مستمر فاصله میان رضایت شخصی من و سبک زندگی‌ام، من در فرار از الکل و مهمانی‌ها (پارتی‌ها) به مراقبه (مدیتیشن) و مذاهب غیرمتعارف پناه می‌بردم. اما یک‌فاصله کوچک به یک دره تبدیل گشت. و درنهایت متوجه شدم که تمامی آن‌ها فقط یک مسکن هستند و نه یک درمان مؤثر. [13]

یازده سپتامبر ۲۰۰۱، زمانی که من شاهد رگبار پی‌درپی اسلام، ارزش‌ها و فرهنگ اسلامی و اعلام شرم‌آور "جنگ صلیبی جدید" بودم، توجه €Œتوجهم به چیزی بنام اسلام، جلب شد؛ تا آن زمان، تمام چیزهایی که برای من با اسلام تداعی می‌گردید عبارت بودند از: زنان پوشیده در "چادر"، کتک زنندگان زنان (همسران) و یک دنیا ترور و وحشت.

 

قبل و بعد از مسلمان شدن

یک روز من با قرآن، کتابی که در غرب به‌طور منفی کلیشه‌ای معرفی‌شده است برخورد کردم. در ابتدا سبک و نحوه برخورد قرآن مرا تحت تأثیر قرار داد، و سپس نگاه آن به هستی، زندگی، آفرینش و ارتباط میان خالق و مخلوق مرا به شگفتی آورد. من قرآن را خطابه‌ای مملو از بصیرت و بینش برای قلب و روح، بدون نیاز به هیچ مترجم (مفسر) و کشیشی یافتم.

من یک ردای زیبای بلند و یک پوشش سر که شبیه لباس عرفی زنان مسلمان است خریداری کردم و در خیابان‌ها و محله‌هایی که روزهای پیشین با شلوار کوتاه، بیکینی، و یا با لباس کار "شیک" سبک غربی در آن‌ها راه می‌رفتم، ظاهر شدم. اگرچه مردم، چهره‌ها، و مغازه‌ها همه همان‌ها بودند، اما یک‌چیز به طرز چشمگیر و استثنائی متفاوت بود، من همان نبودم و نه آرامشی که من برای اولین بار در زن بودن تجربه کردم.

 

خانم سارا بوکر با پوشیه

به شما زنانی که مفاهیم زشت کلیشه‌ای علیه حجاب فروتنانه اسلامی را می‌پذیرید، می‌گویم که: شما نمی‌دانید که چه چیزی را دارید از دست می‌دهید. [14]

 

منابع و مآخذ:

[1] - http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=65911

[2] - http://www.scrollpublishing.com/store/head-covering-history.html

[3] - http://www.kingshouse.org/headcovering.htm

[4] - http://www.30-days.net/muslims/statistics/islam-growth/

[5] - http://www.ukbbcnews.com/shocking-statistics-islam-the-fastest-growing-religion-in-the-west.html/islam-vs-others-growth-rate

[6] - http://uzbek.irib.ir/persian/print/4431.html

[7] - http://edition.presstv.ir/detail/88766.html

[8] - http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13031397

[9] - http://www.globalpost.com/dispatch/education/100612/france-education-muslim-girls-headscarves

[10] - http://www.presstv.ir/detail/196865.html

[11] - http://realityviews.blogspot.com/2010/04/belgium-becomes-first-european-nation.html

[12] - http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8636605.stm

[13] - http://www.islamicity.com/forum/printer_friendly_posts.asp?TID=21862

[14] - http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13900923000206

 

 

منبع: مشرق نیوز

اخبار مرتبط