چرا میگوییم مرگ بر آمریکا؟ آیا آرزوی مرگ برای یک ملت بهتر است یا آرزوی هدایت؟ گاهی به این فکر میکنم که چرا می گیم مرگ بر آمریکا و مرگ بر ضد ولایتفقیه یا هر نوع آرزوی مرگ برای حالاتی که میشه در مورد اون افراد، استثناهایی پیدا بشه... مثلاً اگه یه فردی که توی اسرائیل یا آمریکا به دنیا میاد، اگه بزرگتر بشه و ببینه یک ملت همشون برای اون و خانوادش آرزوی مرگ میکنند، چه حالتی بهش دست میده؟ به نظر من شاید بهتر باشه با بیانیه به همون افراد یا سازمان یا دولت و... نارضایتی یا تنفرمون رو ابراز کنیم و این بیانیه رو به رسانهها بدیم. به نظر من، این شکل فعلی مبارزه، بیشتر جنبة سیاسی داره، تا جنبة آموزه دینی... تا جایی که من می دونم، بزرگان دینی ما همیشه با گذشت و یا به عبارتی با تساهل و تسامح، با افراد برخورد میکردند و حتی کرامت دشمنانشون رو رعایت میکردند.
دانشجوی گرامی! دغدغهها و احساس مسئولیت شما، قابلاحترام و توجه است. در پاسخ پرسش فوق، به بررسی شعار مرگ بر آمریکا میپردازیم. شعار فوق، یکی از شعارهای اساسی ملت مسلمان ایران و بسیاری از ملتهایی است که مورد ظلم و ستم این کشور قرار گرفتهاند. پیرامون مفهوم اصلی، اهداف شعاردهندگان و پشتوانة عقلی و شرعی آن، مباحث زیادی وجود دارد که اکنون بهاختصار به آنها میپردازیم:
۱. منظور از آمریکا در شعار «مرگ بر آمریکا» که شعاری رایج در ایران و برخی احزاب و گروههای سیاسی- مذهبی در برخی کشورهای دنیاست، به هیچ وجه، مردم آمریکا نیست که زیر زنجیرهای امپراتوری خبری و رسانههای استکباری و شعارهای دروغین آن، بی خبر از ظلم و جنایات دولت مردان خود در جهان بوده، تاب برآوردن فریادی را ندارند؛ بلکه منظور از آمریکا، نظام سیاسی و سیاستهایی است که از سوی حکومت و دولت آمریکا، در دنیا اعمال میشود؛ دولتی که روح استکباری و خوی فرعونی آن بر کشورهای بسیاری سایه انداخته است. البته روح استکباری آمریکا، تنها در کالبد دولت و حکومت آمریکا دمیده نشده است، بلکه بسیاری از مؤسسات اقتصادی، شبکههای مخفی و آشکار سیاسی، مراکز فرهنگی، پژوهشی، خصوصی و بین المللی، حتی با عنوان خیریه و بخش عمده ای از مطبوعات و رسانههای جهانی، با روح استکباری آمریکا، به منظور پیش برد اندیشه و ارادة آن، در کار و حرکت هستند. بنا براین، در شعار مرگ بر آمریکا، مردمی که در سیاستها و ظلمهای دولت خویش، نقش نداشته یا بی اطلاعند، مورد لعن و نفرین نمیباشند.
۲. شعار مرگ بر آمریکا، شعاری برآمده از تجربههای بسیار مردم ایران، در طول سالهای متمادی است که با تمام وجود، خوی استکباری آمریکا را تجربه کرده اند؛ نظیر راه اندازی کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ش. و حمایت از رژیم مستبد پهلوی و چپاول منابع اقتصادی، فرهنگی و انسانی کشورمان قبل از انقلاب و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز مردم ما شاهد تهیه و تدارک انواع توطئهها به منظور به شکست کشاندن این نهضت عظیم اسلامی بوده اند؛ مانند کودتای نوژه، راه اندازی و مداخله در جنگ تحمیلی، مسدود نمودن داراییهای ایران، تحریمهای متنوع اقتصادی، سیاسی، تکنولوژیکی و کارشکنی و اخلال در روند سازندگی کشور و تلاش برای متوقف کردن پیشرفتهای صلح آمیز هسته ای ایران و تروریسم خواندن ایران و نیز دخالت آشکار در حوادث داخلی ایران و حمایتهای گسترده و آشکار از اغتشاش گران.
۳. این شعار در واقع، یک هشدار و بیدارباش دائمی جهت آگاهی در مقابل توطئههای دائمی آمریکا، در قبال ملت مسلمان و آزادة ایران است؛ چنان که مقام معظم رهبری در پاسخ به سؤالی میفرماید: «ما همة مشکلات را به گردن آمریکا نمیاندازیم. مشکلات ما از خودمان است؛ منتها دشمن از این مشکلات میخواهد حداکثر استفاده را کند؛ پدر کشور و ملت را در بیاورد. ما نمیگوییم اگر تورم هست، تقصیر آمریکاست؛ نه، اگر تورم هست، اگر کاهش قدرت خرید هست، اگر کمبود اشتغال هست، چه کسی گفته تقصیر آمریکاست؟ ما گردن آمریکا نمیاندازیم؛ این تقصیر خود ماست؛ تقصیر مسئولان است؛ اما اگر اسم آمریکا را میآوریم، اگر حرف آمریکا را میزنیم، میخواهیم بگوییم که گرگی کمین گرفته، پشت خم کرده که به شما حمله کند؛ از این غافل نباشید. به مسئولان میگوییم ضعفها را برطرف کنید، به شما میگوییم که متوجه این دشمن باشید؛ تا به شما حمله نکند...».1 بر این اساس، دو چیز تداوم این شعار را رقم زده است؛ نخست روح ظلم ستیزی مردم ایران که نیروی ایجاد انقلابی عظیم را داشتند و دیگر رسوایی آمریکا در این که نشان داد مظهر بیداد و فرعونیت است و از هیچ تجاوز و جنایت و خیانتی برای شکستن عمود خیمة استقلال و به قفس در آوردن آزادی این ملت، فروگذار نمیکند. این دو عامل، همچون دو بال پر توان، شعار «مرگ بر آمریکا» را در سپهر شعور تاریخی مردم ایران به اوج رسانید.
۴. شعار مرگ بر آمریکا و اعلام تنفر از کفار و مستکبران، دارای مبانی عقیدتی و دینی است و در فرهنگ و ادبیات اسلامی، موارد متعددی یافت میشود که خداوند و بزرگان دین، مشرکان، ظالمان و مستکبران و. . را لعن و نفرین کرده اند و برای آنها آرزوی مرگ کرده اند؛ مانند آیات زیر:
الف) «ان الذین یؤذون اللّه و رسوله لعنهم الله فی الدنیا و الاخره».۲
ب) «قتل اصحاب الاخدود؛ مرگ بر شکنجهگران صاحب گودال آتش».۳
ج) «قتل الانسان ما اکفره؛ مرگ بر انسان؛ چهقدر کافر و ناسپاس است».۴
همچنین یکی از وظایف و واجبات، «تبری» و بیزاری از دشمنان اسلام میباشد و این بیزاری، در زبان و عمل ظهور مییابد؛ بنابراین، صحت اصل شعار مرگ و برائت از دشمنان الهی، روشن شد. آیا آمریکا مشمول این شعار میباشد؟ با درنظرگرفتن ابعاد توطئه و جنایت آمریکا بر ضد مردم ایران و سایر ملتهای مظلوم جهان و خصومت و دشمنی آشکار آن با دین اسلام، شکی باقی نمیماند که آمریکا مصداق مسلم شرک، کفر، عصیان و استکبار در زمین میباشد و مسلمانان، نهتنها موظف به بیان این انزجار میباشند، بلکه وظیفه دارند در عمل نیز با آن مبارزه نمایند؛ تا هرگونه سیطره و سلطة این استکبار بر مسلمانان برداشته شود.
قرآن کریم میفرماید: «و لن یجعل الله للکافرین علی المؤمنین سبیلاً» و اعلام شعار مرگ بر آمریکا، به معنای نپذیرفتن و زیر بار سلطة نامشروع آمریکای تمامیت طلب نرفتن و به معنای برائت از آن میباشد؛ همانگونه که خداوند و رسولش نیز از مشرکین برائت میجویند؛ «ان الله بری ء من المشرکین و رسوله».۵ بنابراین برای حفظ عزت و استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خود و حفظ منافع و مصالح جامعه و انقلاب اسلامی، تا زمانی که آمریکا دست از این خوی سلطهطلبی و فساد در زمین برنداشته و مسئولین نظام مقدس اسلامی هم مصلحت بدانند، این شعار ادامه خواهد داشت.
۵. با توجه به ماهیت استکباری آمریکا در قبال ایران و جهان، شعار «مرگ بر آمریکا»، دارای آثار حیات بخشی در داخل و در سطح جهانی است. این شعار، ندای حقی است که بر سنت و کلام حق استوار است. در این فریاد پاک و متعالی، دست کم دو وجه مثبت دیگر و دو فایده حیاتی میتوان یافت؛ نخست وجه سیاسی و بین المللی آن است، یعنی صلابت «مرگ بر آمریکا»، بیان حق و فریاد مظلومیت است و پلیدی ظالم را آشکار و رسوا میسازد و جسارت در برابر ظلم غالب را در میان مردم جهان، پدید میآورد و ظالم را ذلیل و پریشان میکند و امروزه شاهد هستیم که این شعار در بسیاری از کشورها تکرار میشود.
فایدة دیگر، اثر روانشناختی این شعار است که اظهار تنفر از ظالم، ترحم بر مظلوم را در دل تقویت میکند و انسان را از تمایل به ظلم و ظالم باز میدارد و این امر، موجب صفا و صداقت دلوجان میگردد؛ امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در وصیت به امام حسن و امام حسین (علیهماالسلام) فرمود: «دشمن ظالم و یاور مظلوم باشید».۶ اگر امروزه شرایط اجرای حکم جهاد با مستکبران فراهم نیست، لازم است که شهادت طلبانه، فریاد مرگ بر آمریکا را بلند و رسا فریاد زنیم و قدمی عقب نگذاریم؛ به امید روزی که جهانی بیدار و شجاع، دیو ظلم و ظلمت را از پای در آورد و دولت فرخنده یار فرا رسد.
پس چون این شعار اکنون در راستای منافع ملی و حفظ حیثیت ملی و اعتقادی و انسانی ماست، بر آن تأکید میکنیم؛ ولی لازم است بکوشیم که مخالفت با استکبار آمریکا، در حد شعار و سیاست باقی نماند؛ بلکه با تلاشهای علمی، فعالیتهای اقتصادی و تقویت ابعاد اعتقادی، فرهنگی و... مبارزهای همهجانبه انجام دهیم و از سطحی شدن پرهیز کنیم و همانطور که نباید از سایر ابعاد مبارزه و مقاومت و جهاد، غافل شد، نباید از بعد سیاسی هم غافل شد؛ زیرا کشوری مثل ژاپن با توفیقات اقتصادی و تکنولوژیک، در زمینههای سیاسی، در بند استکبار آمریکاست.
۶. در کنار مبارزة همه جانبه با اهداف و توطئههای آمریکا در قبال کشورمان و جهان بشریت، یکی از وظایف دینی و انقلابی ما، تلاش برای هدایت و بیداری مظلومان و ملتهایی است که زیر سلطة تبلیغات سهمگین استکبار جهانی، در جهل و بی خبری گرفتارند که شامل ملت آمریکا نیز میشود. از این رو، رویکرد نظام اسلامی در قبال چنین ملتهایی، مبتنی بر تبلیغ آموزههای حیات بخش اسلامی و تلاش برای افشای ماهیت شوم دولت مردان اینگونه کشورهاست و این کار با اعزام مبلغ، گسترش شبکههای برون مرزی صدا و سیما، سایتهای اینترنتی، جذب طلبه و دانشجو، برگزاری همایشهای بین الملی و دعوت از روشنفکران و نخبگان این کشورها و...، صورت میگیرد.
پینوشت:
۱. از سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با دانشگاهیان شهید بهشتی، ۲۲/۲/۱۳۸۲.
۲. احزاب، آیة ۵۷.
۳. بروج، آیة ۴.
۴. عبس، آیة ۱۷.
۵. توبه، آیة 3.
۶. نهج البلاغه، نامة ۴۷.
۷. سیف مظاهری، مرگ بر آمریکا، آری یا نه، کانون اندیشه جوان.
.
.
.
منبع: مجله پرسمان